Een interessant radiofragment over Hoogbegaafde kinderen. Hierin wordt besproken waarom hoogbegaafde kinderen kunnen vastlopen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat ze op een andere manier denken en voelen. De omgeving is hier vaak onvoldoende op afgestemd, waardoor het kind uit balans kan raken. Kinderen die vastlopen ontwikkelen vaak een overlevingsstrategie met bijbehorend probleemgedrag.

Risicogebieden

Specifieke risicogebieden voor hoogbegaafde kinderen zijn de ontwikkeling van vriendschappen, van hun zelfbeeld en van sociale identiteit. Ook de aansluiting met leeftijdgenoten is een risicogebied.

Problemen die zich voor kunnen doen in de sociaal emotionele ontwikkeling zijn onder andere faalangst. Het kind heeft onvoldoende geleerd hoe het is om fouten te maken. Het stelt daardoor te hoge eisen aan zichzelf en weigert bepaalde opdrachten uit voeren omdat hij bang is dat hij het niet goed zal doen. Ook verveling kan ontstaan doordat het kind te weinig te doen heeft en zich onvoldoende hoeft in te spannen kan verveling optreden. Deze verveling kan vervolgens weer leiden tot vormen van probleemgedrag.

Sociaal isolement

Kinderen kunnen in een sociaal isolement terecht komen. Doordat hoogbegaafde kinderen andere verwachtingen hebben ten aanzien van relaties en andere interesses, kan het zijn dat het kind geen aansluiting krijgt bij leeftijdgenoten. Hierdoor kan het kind sociaal geïsoleerd raken. Daarnaast kan er sprake zijn van angsten en lichamelijke klachten (buikpijn, ‘schoolziek’, tics). Ook depressiviteit, agressie en oppositioneel opstandig gedrag zijn veel voorkomende problemen op sociaal emotioneel gebied.

Zo help je een hoogbegaafd kind

Het is ontzettend belangrijk dat (hoog)begaafde kinderen al op jonge leeftijd op begrip uit hun omgeving kunnen rekenen. Als ze serieus worden genomen, zichzelf kunnen zijn en hun gedachten kunnen delen, is dat een enorm voordeel in hun verdere ontwikkeling.

Luister het fragment

Luister hier de uitzending over hoogbegaafdheid van Kwesties op NPO Radio 1 terug.